fbpx

a magazine about beer, spirits & bartending

a magazine about beer, spirits & bartending

Η «Άλη» του Αντώνη στη ζυθοποιία

από Beer and Bar Magazine
1,9K προβολές

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το 1981. Έπειτα από σπουδές στη χημεία στο ΑΠΘ, μεταπτυχιακό στην τεχνολογία τροφίμων στο Wageningen University της Ολλανδίας, ένα διάστημα ως ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης, μπασίστας σε blues – rock συγκροτήματα, τα άφησε όλα πίσω για να εντρυφήσει στην παραγωγή της μπύρας και να ιδρύσει μαζί με τρεις φίλους του την Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τoν Αντώνη Μουστάκα. Η πρώτη του επαγγελματική επαφή με το χώρο της ζυθοποίησης ήταν στους Canterbury Brewers της Αγγλίας. Ακολούθησαν άλλα ζυθοποιεία της Αγγλίας και της Σουηδίας με την περιπλάνησή του να συνεχίζεται στις γεύσεις της Άλη. Στην πορεία του αυτή «κουβαλάει» όμως κάποιες γεύσεις.

 

Mexican Cake

Μια καταπληκτική imperial Stout, από την Westbrook Brewing Co, παλαιωμένη με κόκκους κακάο, βανίλια, stick κανέλας και φρέσκες πιπεριές habanero, με πολυδιάστατη γεύση που όσο ζεσταίνεται στο ποτήρι, τόσο αναδύει ισορροπημένα τα συστατικά της. Τα αρώματα σοκολάτας και κακάο, καθώς και το βελούδινο κρεμώδες σώμα κυριαρχούν, ενώ η πικάντικη επίγευση από τις πιπεριές έχει μεγάλη διάρκεια. Την δοκίμασα από βαρέλι στην Hoppy Pub και σίγουρα είναι μια από τις μπύρες που με έχουν εντυπωσιάσει και που πολύ ευχάριστα θα επέλεγα.

Marianna Trench

Μια ευκολόπιοτη American Pale Ale, με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, άριστα ισορροπημένα μεταξύ τους. Την δοκίμασα πέρυσι κατευθείαν από την δεξαμενή, προτού την πιώ από φιάλη, κατά την διάρκεια ξενάγησης που μου έκανε η ίδια η Marianna στο ζυθοποιείο της Weird Beard Brew Co. Πρόσφατα έτυχε να δω φιάλες και στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο με χαροποίησε ιδιαίτερα.

Night Vision

Black IPΑ από την Αθήνα. Έτυχε να γνωρίσω τα παιδιά από Noctua πέρυσι την μέρα που έκαναν dry-hop στην πρώτη παρτίδα της Night Vision και να την δοκιμάσω από την δεξαμενή πριν την τελευταία προσθήκη λυκίσκου. Επέμενα να μην την πειράξουν γιατί ήταν καταπληκτική όπως ήταν ήδη, ίσως όχι IPA βέβαια. Ευτυχώς δεν με άκουσαν. Έχοντας στοιχεία από δυο αγαπημένους τύπους μπύρας, IPA και Stout, είναι μια ευχάριστη προσθήκη στον χώρο της ζυθοποιίας που αναπτύσσεται γρήγορα στην Ελλάδα.

La Trappe Tripel

Μια Trappist Ale που φτιάχνεται σε μοναστήρι της Ολλανδίας. Την δοκίμασα πρώτη φορά στο De Vlaamsche Reus, μια μπυραρία που συχνάζαμε με τα υπόλοιπα παιδιά από την Άλη, κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών μας στο Wageningen της Ολλανδίας. Ήταν η πρώτη μου επαφή με κάτι διαφορετικό από τις μπύρες που υπήρχαν στην Ελλάδα και που τότε περιορίζονταν σε Lager και Weiss. Τα αρώματα βύνης και οι γεύσεις καραμέλας, μαζί με το υψηλό ποσοστό αλκοόλ ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Ήταν ίσως, το έναυσμα για να ασχοληθούμε περισσότερο, αρχικά με την ζυθοποσία και αργότερα με την ζυθοποιία.

Hardcore IPA

Μια Imperial IPA, που φτιάχνεται με υπερβολικά μεγάλες ποσότητες λυκίσκου, βγάζοντας ατελείωτη πικράδα, και υψηλό αλκοόλ που σε προειδοποιεί σε κάθε γουλιά. Η Brewdog έδειξε από το ξεκίνημά της ότι μπορεί να προκαλέσει, όχι μόνο σε επίπεδο ζυθοποίησης, αλλά και σε επίπεδο μάρκετινγκ. Κατάφεραν μέσα σε  λίγα χρόνια, από το γκαράζ του σπιτιού τους, να έχουν ένα ολόκληρο εργοστάσιο χρηματοδοτούμενο από τους «οπαδούς» τους (equity for punks). Την δοκίμασα στην Brewdog Pub του Εδιμβούργου, όταν ακόμη έψαχνα για να κάνω πρακτική σε ζυθοποιείο και συνέχισα να την πίνω όποτε την έβρισκα, μέχρι πρόσφατα που έμαθα ότι, δυστυχώς, διακόπηκε η παραγωγή της.

Omnipollo Zodiak

Μια American IPA, δημιουργία δυο gypsy brewers με βάση τη Σουηδία. Έντονα αρώματα τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών, βυνώδης, με έντονη πικράδα, είναι μια από τις πιο γεμάτες IPA που έχω δοκιμάσει. H πρώτη μας επαφή ήταν στην Hoppy Pub, όπου την ήπια από βαρέλι και θυμάμαι ότι με γέμισε τόσο η ένταση των αρωμάτων της, που μετά ήταν αδύνατο να δοκιμάσω οποιαδήποτε άλλη μπύρα.

 

* «Άλη» σημαίνει περιπλάνηση. Είναι η διαδρομή του αλήτη, του ελεύθερου ανθρώπου που τολμά, ρισκάρει, μάχεται, αναζητώντας διαρκώς νέες εμπειρίες και ιδέες.

Σχετικά Άρθρα

Πείτε μας τι σκέφτεστε

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.